total off grid

  • total off grid

    Posted by Michal Slivka on 07/07/2022 na 08:41

    Ahojte skupinka 🙂

    Zaujala ma tato skupina nakolko riesim a snazim sa byt offgrid ci uz po energetickej alebo potravinovej stranke. Co sa tyka energetickej stranky fotovoltaika 10kw a veterna turbina 0,8kw + testujem vodikovy generator to je na dlhu debatu :D. Potravinova stranka je zlozitejsia (cas v praci mi nedovoluje moc pestovania) zatial riesim len zivocisnu sliepky vykrm/nosnice + dalsi rok chcem zacat s chovom osipanych… Ako riesite sebestacnost vy?

    Dakujem a pekny pracovny den prajem

    Palo Grešo replied pred 1 rok, 9 mesiace 7 Members · 11 Replies
  • 11 Replies
  • Martin Gross

    Člen
    08/07/2022 na 18:27

    Mnooo, Mám skromnější poměry. 1,2ha pozemek mi prasata nedovolí. Já zas spíš pěstuju, ale dík plzákům španělským nic moc. Na zahradě nepostavím, životní prostředí nedá souhlas. Jsem v maringotce, FV1015WPA, záložní benzínová elektrocentrála, 10indických běžců, mraky ovocných dřevin, hledám další a další vtrvalou zeleninu. Zatím mám rod hemerocalis a crambe maritima. Jsem v cca 600m.n.m. takže je výběr druhů už trochu limitován….

  • Oliver Belko

    Člen
    08/07/2022 na 19:45

    Tak tato tema je velmi zaujimava. Solar nemam, pretoze to sa musi kupit a na to nemam. Veterna turbina sa mi zda malo efektivna. Teraz sa venujem vyrobe vodika, ale meviem zistit detaily, parametre a aky material pouzit. Ak mas nejake info ako na to, daj prosim vediet.

    • Ronald Hricko

      Člen
      21/07/2022 na 14:45

      Vodík je asi najjednoduchšie vyrobiť elektrolýzou vody za pomoci elektrického prúdu. Návodov je na youtube pomerne dosť. V podstate k tomu treba nejakú nádobu, elektródy z nekorodujúceho materiálu (nerez) a nejaký zdroj prúdu. Ideálna je na to fotovoltika, pretože v podstate tým nahrádzame akumulátory, ktoré sú najdrahšou časťou FV systému. Jediný problém vidím v skladovaní vodíka, Do úvahy by snáď pripadalo stlačenie, keďže skvapalňovanie je zrejme v amatérskych nerealizovateľné. Ísť do toho by som trochu mal obavy vzhľadom na výbušnosť vodíka aj keď pri dobrej tesnosti sytému by riziko malo byť zamedbateľné.

      • Palo Grešo

        Člen
        22/07/2022 na 06:33

        Možno najjednoduchšie ale nie najlacnejšie, najlacnejšie to z zo zemného plynu, už len nájsť vrt 🙂

  • Mariana Janošová

    Organizátor
    18/07/2022 na 14:28

    Napríklad sa dá vyrobiť doma taký kontajner na produkciu plynu. Kravské lajná na začiatok naštartovania procesu sú nutnosť. Len zdieľam, čo sa už v skupine objavilo, lebo je to výborný nápad. Dá sa to vytvoriť vo viacerých veľkostiach.

    https://www.youtube.com/watch?v=09W6Xt0zwq4

  • Ronald Hricko

    Člen
    21/07/2022 na 09:32

    Ahojte. Pokiaľ ide o energetickú nezávislosť, tak fotovoltika nie je zlý nápad. Náklady na offgrid systém sú však pre väčšinu ľudí príliš vysoké. Najväčší problém nastáva v zimných mesiacoch, kedy kvôli krátkym dňom sú energetické zisky príliš nízke na pokrytie energetických nárokov a systém musí byť značne predimenzovaný, teda aj predražený.

    Pre mňa sa javí celkom zaujímavé využitie drevoplynu. Generátor drevoplynu sa dá relatívne jednoducho vyrobiť a plyn je možné okrem spaľovania využiť aj na pohon benzínových spaľovacích motorov, čo sa dosť využívalo počas ropnej krízy cez 2. svetovú vojnu. Návodov na stavbu je na youtube spústa, stačí si vyhľadať “wood gasifier”. Americká agentúra pre krízový menežment (FEMA) dokonca vydala príručku na stavbu.

    • Mariana Janošová

      Organizátor
      21/07/2022 na 14:00

      O tom drevoplyne som ešte nepočula, vďaka za info. Ukladám si. O fotovoltaike súhlasím s Vami. Treba hľadať zdroje, ktoré sú zadarmo, príp. za malú investíciu. Napr. elektrina sa dá vyrobiť aj pomocou medených drôtov a magnetov. #drevoplyn #plyn #zadarmo #magnet #elektrina #freeEnergy

      • Ronald Hricko

        Člen
        21/07/2022 na 14:24

        Osobne sa venujem aj fotovoltike. Momentálne ju využívam hlavne na ohrev vody, čo v podstate funguje takmer celoročne s výnimkou možno 1 mesiaca v zime, pokiaľ je dlhodobo zamračené. Drevo je však na slovensku pomerne dostupné a navyše je to obnoviteľný zdroj. Využiteľný je aj drevený odpad v podobe pozbieraných suchých konárov. Vo svete sa dokonca výrábajú kogeneračné kotle na biomasu, ktoré okrem vykurovania dokážu vyrábať elektrickú energiu, ale to je pre našinca dosť nákladná záležitosť.

    • Ronald Hricko

      Člen
      21/07/2022 na 15:14

      Pre záujemcov pridávam odkaz na stiahnutie FEMA plánov na stavbu spomínaného generátora drevoplynu pre pohon spaľovacieho motora: https://www.driveonwood.com/static/media/uploads/pdf/fema_plans.pdfhttps://www.driveonwood.com/static/media/uploads/pdf/fema_plans.pdf

      Youtube je plný ďalších rôzne modifikovaných konštrukcií z viac, či menej dostupných materiálov pre konštruktérov s rôznymi úrovňami zručnosti a technického vybavenia. Pokiaľ ide o materiál, tak väčšina sa dá zohnať v kovošrote a pokiaľ bývate v rodinnom dome a nie ste prehnane poriadkumilovní, tak aj doma. 🙂

      • Mariana Janošová

        Organizátor
        21/07/2022 na 18:38

        To je skvelé, určite si to uložím, vďaka!

Log in to reply.